انواع چهار نعل عبارت است از :
١-جمع 
٢-کار
٣-متوسط
٤-کشیده
 
مراحل‌ حرکت‌ چهار نعل‌ عبارتند از:  1- پای‌ خارج‌ 2- اریب‌ خارج‌ 3- دست‌ داخل‌ 4- تعلیق‌  وقتى که صدای ضربات دومین مرحله كه همان "اریب خارج " است در گام چهار نعل به وضوح شنیده نمی شود آن را گامی 5 مرحله ای به حساب می آورند . چنانچه آهنگ حرکت چهار نعل به هم بخورد ، همچنان که در چهار نعل کوتاه این اشتباه اتفاق می افتد چهار نعل پنج مرحله ای می شود که مراحل آن عبارتند از :  1- پای خارج 2- پای داخل 3- دست خارج 4- دست داخل 5- تعلیق .  چهار نعلی‌ صحیح‌ اجرا می‌شود که‌ سه‌ جای‌ مشخص‌ سم‌ روی‌ زمین‌ از خود باقی‌ بگذارد و زمان‌ تعلیق‌ مشخصی‌ داشته‌ باشد.
برای‌ حرکت‌ چهار نعل‌ زنده‌ و طبیعی‌ نیاز به‌ تحرک‌ داریم‌.
تا زمانی‌ که‌ اسب‌ در گام‌ یورتمه‌ به‌ درخواست و درخواست‌ سوار جواب‌ نداده‌، نباید اجرای‌ آن‌ از اسب‌ خواسته‌ شود.
واضح‌ است‌ که‌ اگر اسب‌ چه‌ در محوطه‌ تمرین‌ و چه‌ در صحرا نیاز به‌ حرکت‌ چهار نعل‌ داشته‌ باشد بايد مانع‌ او ‌نشویم‌، و همچنين نباید او را مجبور کنیم‌ با گام‌ چهار نعل‌ حرکت‌ کند، چرا که‌ بیشتر اسب‌ها در گام‌ یورتمه‌ راحت‌ تر حركت می‌کنند، ضمناًمی‌بایست‌ اسب‌ را با درخواست چهارنعل‌ آشنا کنیم‌ تا گام‌ یورتمه‌ را تند نکند و ما مجبور شویم‌ برای‌ اصلاح‌ حرکت‌ دستجلوها را بکشیم‌.
 
چهارنعل متوسط
 
وقتی‌ در حركت یورتمه‌ اسب‌ ازخود انعطاف‌ پذیری‌ نشان‌ داد و به‌ راحتی‌ حفظ‌ تعادل‌ کرد، می‌توانیم‌ در خط‌ طولی‌ حصار تمرین‌ چهارنعل‌ متوسط‌ را شروع‌ کنیم‌.
از اسب‌ خواسته‌ می‌شود با حركت جهنده‌ (شلنگ جهنده) مسافت‌ بیشتری‌ را طی‌ کند.اسب‌ با کپل‌های‌ پایین‌ افتاده‌ به‌ صورتی‌ حرکت‌ می‌کند که‌ گویی‌ از تپه‌ای‌ کوچک‌ بالا می‌رود.  دست‌ یابی‌ به‌ این‌ حرکت‌ مستلزم‌ به‌ کارگیری‌ نشست‌ کامل‌ است‌. می‌توان‌ از نشست‌ سبک‌تر استفاده‌ کرد، به‌ خصوص‌ به‌ هنگام‌ کار در صحرا که‌ جلوی‌ اسب‌ پایین‌تر قرار می‌گیرد. این‌ نشست‌ برای‌ اصلاح‌ نقائص‌ عضلات‌ پشت‌ اسب‌ پیشنهاد می‌شود، تجربه‌ نشان‌ داده‌ که‌ با حركت چهارنعل وتمرین‌ روی‌ خطوط‌ مستقیم‌، گام‌ یورتمه‌ و چهارنعل‌ اسب‌ را می‌توان‌ هرچه‌ بیشتر بهبود بخشیدوحرکت‌ اسب‌ طبیعى تر شود.
 
چهارنعل جمع
چهارنعل جمع نبايد در برنامه آموزش اسب جوان گنجانده شود، و در آموزش هاى پيشرفته و بعدى ، اين حركت از اسب خواسته ميشود.
براي آزمايش خود تحركي اسب ميتوان دستها را همراه با دستجلو و در وسط گردن اسب قرار داد اين تمرين بيشتر در چهارنعل انجام ميشود ولي ميتوان در يورتمه هم انجام داد.
بهبود حركت چهارنعل متوسط، قواره اسب كشيده تر، شلنگها طولاني تر و رو به بالاقرار دادن دستها همراه با دستجلو روي گردن اسب در چهارنعل، وضعيت حركت اسب تغيير نكرده است. (خود تحركي)
دربعضي از آموزش ها اين حركت گنجانده ميشود. در اين تمرين هر دو دست همراه با دستجلوها روي گردن اسب در قسمت وسط قرار ميگيرد به صورتيكه دستجلوها هيچ گونه تماسي با دهان اسب ندارند. پس از يك شلنگ چهارنعل دستها با دستجلو به آرامي به عقب برميگردند و دوباره تماس با دهان اسب برقرار ميشود.
اسبهاي ناآرام به اين اثر به خوبي جواب ميدهند و پس از چند بار تكرار آرام ميشوند. نشست سوار در اين حالت تغيير نميكند و فقط دستها به جلو كشيده ميشوند. نواخت و آهنگ حركت و وضعيت كلي اسب تغيير نكرده و فقط پوزه او كمي به جلو كشيده ميشود. در صورت موفقيت در اين مرحله از آموزش ، ما به اصول اوليه تربيت اسب دست پيدا كرده ايم . براي آگاهي از اين كه اسب دستجلوي خارج را به خوبي قبول كرده است، آنرا ثابت نگه داشته، دست را به همراه دستجلوي داخل به جلو برده و گردن اسب را نوازش ميكنيم و در صورت عدم تغيير در نوع حركت درميابيم حركت اصلاحى صورت گرفته است.
 
چهارنعل کشیده
در این نوع چهارنعل، اسب تا حد امکان مسافت بیشتری را در هر گام طی می نماید. در حالیکه آهنگ حرکت اسب حفظ می گردد و بدون شتابزدگی، گام های او در هوا کشیده تر شده  و بدون این که آرامش و سبکی خود را از دست بدهد. سوارکار نیز بدون اینکه متوسل به کشیدن بیش از حد دهان اسب شود، اسب خود را همچنان به دهنه نگه می دارد. در اینجا برای این که سروگردن به جلو کشیده شود، نوک بینی اسب کمابیش به جلوتر کشیده می شود.
 تغییر حرکت از چهارنعل متوسط و چهارنعل کشیده به چهارنعل جمع
 می بایستی با توازن و با نرمی و انتقال وزن به اندام خلفی  صورت پذیرد.
 
تعبيرى ديگر درچهارنعل جمع:
اسب در حالیکه به دهنه می باشد با سر و گردنی خمیده به سمت جلو حرکت می کند. مشخصه چهارنعل جمع، سبکی بخش قدامی اسب و تحرک و درگیر بودن بخش خلفی می باشد که نتیجه آن، سبکی، آزادی و تحرک شانه ها و تحرک بسیار بالای اسب است. طول گام ها از انواع دیگر چهارنعل کوتاه تر بوده ولی در عوض گام های اسب سبک تر و متحرک تر می باشد.
 
چهارنعل کار 
این روش، چهارنعلی است بین جمع و متوسط، در این حال اسبی که هنوز برای انجام حرکات تجمعی آماده نمی باشد در حالی که به دهنه باقی می ماند می تواند از خود گام هایی متعادل به جلو، سبک و موزون همراه  با تحرک مکانی حاصل از بخش خلفی اسب را
داشته باشد