بیماری خط سفید
 
در این بیماری لایه میانی دیواره سُم از لایه خارجی جدا می شود . معمولاً از ناحیه solar شروع می شود و بر ناحیه پنجه تاثیر می گزارد . نام های دیگری برای این بیماری نیز ذکر شده که شامل عفونت قارچی ، بیماری دیواره سُم ، انکومایکوزیس ، و پنجه کثیف می باشد . 
 
اتیولوژی
عوامل متعددی منجر به این بیماری شده اند . این عوامل شامل استرس ها و فشار های وارده بر دیواره سُم ، سم های بلند و تناسب ضعیف سم ها ، شرایط محیطی نامناسب ، مسمومیت با سلنیوم ، رطوبت و یا خشکی بیش از اندازه محیط ، عفونت خط سفید در اثر باکتری و قارچ ها می باشند . به عنوان مثال خشکی بیش از حد منجر به شکاف در سُم می شود و به دنبال آن باکتری و قارچ به ناحیه نفوذ می کند و منجر به عفونت در ناحیه می شود 
 
علائم بالینی
در این بیماری لنگش متغیر و کف سُم نسبت به معاینه با تستر سُم حساس می باشد . لایه میانی از لایه خارجی جدا شده و در این فضای ایجاد شده مواد سفید پنیری تجمع می یابد . 
 
تشخیص
بر اساس یافته های بالینی صورت می گیرد . حساسیت به تستر سُم و وجود لنگش در اندام حرکتی همیشه وجود ندارد . خط سفید فرو رفته و حالت پنیری و سفید دارد که ترشحات سیاه سروزی از ناحیه درناژ می شود . معمولاً رادیو گرافی برای اینکه مشخص شود استخوان تحت تاثیر قرار گرفته است یا نه توصیه می شود . 
 
درمان
ناحیه ای از دیواره سُم که در گیر شده است کاملا برداشته می شود و ناحیه مواد قابض و ضد عفونی کننده پر می شود . درمان سیستمیک توصیه نمی شود . بدون برداشت دیواره سُم درگیر ، کاربرد هر روش درمانی بی ارزش است . برداشت بافت های مرده و استفاده از نعل های مناسب و محافظت صحیح از کف سُم باید مد نظر قرار گیرد . طول مدت درمان به میزان برداشت دیوار سُم دارد . اکثر اسب ها می توانند بعد از اینکه ناحیه سم شاخی شد شروع به کار کنند .
منبع : کانال دامپزشکی و تغذیه اسب